KBÜ akademisyenlerinden savunma sanayi ve askeri alanlara yönelik yüksek çözünürlüklü ulusal ekran hamlesi
KBÜ akademisyenlerinden savunma sanayi ve askeri alanlara yönelik yüksek çözünürlüklü ulusal ekran hamlesi
Türkiye’de cihaz kalitesinde Thin Cinema Transistör üreten ilk ve tek grup
KARABÜK – Karabük Üniversitesi ve ASELSAN iş birliğiyle yürütülen çalışmayla özellikle savunma sanayi ve askeri alanlarda yüksek çözünürlüklü ve yüksek kontrast oranına sahip ekranların ihtiyaca uygun ve tamamen bağımsız olarak tasarlanması ve üretilmesi amaçlanıyor.
Çalışma kapsamında ilk aşamada düşük çözünürlüklü bir prototip hazırlayan akademisyenler, artık özellikle askeri alanlarda arazi, sıcaklık, toz ve su koşulları gibi özellikleri belirgin olan, yüksek çözünürlüklü ulusal bir ekran üzerinde çalışıyor. .
“İnce Film Transistör Dizilerinin Geliştirilmesi” çalışması sonucunda OLED teknolojisi, hareketli sahneler oluşturabilecek ve renkli piksel yapılarını destekleyebilecek formda ASELSAN tarafından kazanılmış ve bu sayede yüksek çözünürlüklü orijinal ekranlar istenilen şekilde özel olarak tasarlanabilmektedir. Boyutları askeri amaçlı olup özellikle aviyonik uygulamalarda kullanılabilir.
ASELSAN ile birlikte yürüttükleri proje ile yüksek çözünürlüklü ekranları yerli üretim şeklinde üretebileceklerini belirten Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamila Anutgan, “İnce Sinema Transistörlerimizi üretiyorduk. Karabük Üniversitesi’nde cam üzeri AMOLED ekran üretimi için kendi imkanlarımızla ASELSAN ile yapılan görüşmeler ve verilen destek sonucunda İnce Sinema Transistör Dizisi üretimini sanayide hayata geçirmek mümkün olacak.Yarı iletken, yalıtkan ve çeşitli ince filmler ile metal özellikleri mümkün olacak. Sinema üretebiliriz. Tüm bunları kullanarak bir cihaz oluşturuyoruz. Cihazı kullanarak bir ekranın devresini oluşturabilirsiniz. Amacımız Thin Cinema Transistor dizisi ve organik kullanarak bir ekran prototipi oluşturmaktır. ışık yayan diyot ve ikisini birleştiren düşük çözünürlüklü bir prototipimiz var. Şu an için “Yüksek çözünürlüğe geçiyoruz. Bu araştırmalarımızı sürdürürken amacımız sadece uluslararası literatüre katkı sağlamaktı. ASELSAN ile birlikte yürüttüğümüz bu proje sayesinde artık millileştirme söz konusu ve savunma sanayimizde Thin Cinema Transistor ile indeks üretimi mümkün olacak” dedi.
“Cihaz kalitesinde Thin Cinema Transistör üreten ilk ve tek grup”
Cihaz kalitesinde İnce Film Transistör üreten ilk ve tek grup olduklarını belirten Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Prof. birbiri ardına desenlendirme gibi işlemlere tabi tutarak cihaz üretmeyi başardık.Ürettiğimiz cihazlar ekran teknolojisinin temelini oluşturan Thin Cinema Transistörlerdir.Bu transistörler ekrandaki piksellerdir.Işığın ne zaman yanacağına karar verir. veya dediğimiz noktalar hangi yoğunlukta yanacak. Türkiye’de bunu yapan ilk grup biziz. Bu tür çalışmalar yapan gruplar var ama çoğunlukla araştırma alanındalar. Bir çalışma yapmaya çalışıyoruz. İşle doğrudan ilgili.Biz de bu alanda bir çalışma yapmaya çalışıyoruz.Kaliteli İnce Sinema Transistörleri üreten ilk ve şimdilik tek grup biziz.Bunu duyan ve öğrenen ASELSAN bizimle iletişime geçti çünkü onlar Bu alanda ilerlemeyi misyon edindik ve bir proje başlattık. Bu projemizde öncelikle düşük çözünürlüklü ekran prototipi ürettik. Artık yüksek çözünürlüğe geçtik. “Yüksek çözünürlüklü matristen, yani ekranın içindeki her pikselden farklı ölçümler ve sonuçlar almaya başladık” dedi.
“Uzakdoğu’dan Avrupa’ya kadar bu alanda çalışan, ürün üreten hiçbir ülke yok.”
Ekran teknolojisinin günümüzün temel parçalarından biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Anutgan, “Cep telefonlarından televizyonlara kadar pek çok alanda kullanılıyor. Ancak bu sivil pazarı tekel olarak düşünebilirsiniz. Büyük firmaların ürettiği ekranlar daha çok özel kullanıma ve ASELSAN ile çalıştığımız için askeri alandaki ekranlara uygulanacak. Bu ekranların sivil ekranlarla farkı ortada. “Şartları karşılaması gerekiyor. Arazi, sıcaklık, toz ve su koşulları gibi belirli özelliklere sahip olması gerekir. Bu alanda iyileştirmeler yapıyoruz” diye devam etti.
Prof. Dr. Mustafa Anutgan, ekran teknolojisine sahip belli sayıda ülkenin bulunduğunu belirterek, “Özellikle Uzakdoğu’da belli ülkelerin olduğunu biliyoruz, Avrupa’da da birkaç ülkenin bu alanda yetkin olduğunu biliyoruz. Ancak henüz bir çalışma yok” dedi. Uzakdoğu’dan Avrupa’ya kadar bu alanda çalışan ve ürünler üreten bir ülke.” “Burada sıfırdan kendi başımıza ve hiçbir yere bağlı kalmadan ekran oluşturma yetkinliğine sahibiz” dedi.
“Kendi tasarımımızla kendi işimizi üretebileceğiz”
Prof. Dr. Mustafa Anutgan, şu anda prototip aşamasında olduklarını belirterek, “Askeri uygulamalarda bir yerde ekrana ihtiyaç duyulduğunda dışarıdan sipariş beklemek zorunda kalmadan, kendi tasarımımızla kendi ürünümüzü üretebileceğiz” dedi. üretim aşaması.
Prof., bu kapsamda testler yaptıklarını da belirtti. Dr. Anutgan şunları söyledi:
“Prototipi düşük çözünürlükte ürettik ama yüksek çözünürlükte işler daha karmaşık ve zorlaşıyor. Burada da çok yol kat ettik, matris içindeki belirli pikselleri adresleyerek ölçüm alabiliyoruz. Bunun olması birkaç yılı alacak. Tamamen ekrana dönüşecek. Birkaç yıl içerisinde ekranlarımız çalışır duruma ve prototipe kavuşmuş olacağız.” Bunu olduğu gibi görmeyi umuyoruz.”
“Minyatür OLED Ekran Birimi Geliştirme Projesi” kapsamında Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Anutgan ve Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demir Çelik Enstitüsü Malzeme Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde “İnce Sinema Transistör Dizilerinin Geliştirilmesi” çalışması.