Haber

Bünyan Halısı Kadınların Elinden Dünyaya Açılıyor

Bünyan halısı kadınların elinden dünyaya açılıyor

Bünyan Hanımeli Kadın Kooperatifi Başkanı Figen Sarıarslan:

“Bünyan halısını tüm dünyaya duyurmaya çalışıyoruz”

KAYSERİ – Kayseri’nin Bünyan ilçesinde faaliyet gösteren Bünyan Hanımeli Kadın Kooperatifi, coğrafi işaret sahibi meşhur Bünyan halısını yurt dışına göndererek dünyaya tanıtıyor. Kadınların dokunduğu halılar Japon misafirlerden ilgi görürken, Hollanda ve diğer ülkelerden de halı siparişleri geliyor.

Bünyan Hanımeli Kadın Kooperatifi’nde 13 kadın ev tekstili, ikramlık ve coğrafi işaretli Bünyan halısı üretiyor. Kadınlar bir yandan anlaşmalı oldukları firmalara dokuma malzemeleri üretirken, diğer yandan da ilçenin meşhur halılarını hem ev hem de minyatür olarak dokuyorlar. Beldeye gelen Japon misafirlerin beğenisi üzerine kendilerine minyatür Japon ve Türk bayrakları dokuyan hanımlar, Hollanda ve diğer ülkelerden de halı siparişi alarak Bünyan halısını dünyaya tanıtıyor.

Bünyan Hanımeli Kadın Kooperatifi Başkanı Figen Sarıarslan, üretilen eserler arasında en çok minyatür halıların talep gördüğünü belirterek, “Kooperatifimizde ikramlık, ev tekstili ve coğrafi işaretli Bünyan halısı üretiliyor. 13 kadın hizmet veriyor. Şu anda buradaki çalışmalarımız daha çok yaz aylarında oluyor.” Kış olduğu için biraz düşük ama şimdi bir firmayla anlaştık ve orada çamaşır işini yapıyoruz. Buradaki dokuma süresi halı ebatlarına göre değişmektedir. En uzun süren 1 ay, runner dediğimiz 60, 180, 190 numara halılarımız yaklaşık 1 ayda dokunuyor ama bunun yanında “Minyatür halılar da örüyoruz. Bünyan motifleriyle daha küçük halılar örüp montajını yapıyoruz.” Küçük minyatür tezgahlarda çok sayıda ikramlık olarak üretiliyor. Bu minyatür tezgahlar yolluklardan daha çok kullanılıyor” dedi.

Figen Sarıarslan, neredeyse unutulmaya yüz tutmuş halı dokuma sanatını gün yüzüne çıkardıklarını ve Bünyan halısını dünyaya tanıtmak istediklerini belirterek, “Japonya bayrağını dokuma fikri bize Bünyan’ımızdaki bir çiftçi tarafından aktarıldı. Teşekkürler. Kendisi bize geldiğinde Bünyan halısını zaten biliyordu. Annesi ve büyükleri yıllardır buralardalar.” Bu halı dokunmuştu. Kıymetini ve emeğini bilen birine teşekkürler. Japonya’dan gelen misafirler halımızı gösterdiklerinde çok beğendiler. Ayrıca onlara tekrar ikram yapmak istedi. 2 Japon bayrağı ve 1 Türk bayrağı dokuduk. 3 adet daha sipariş aldık. , onlar da tekrar Japonya’ya gidecekler. Artık unutulmaya yüz tutmuş bir sanat olan Bünyan halısını yeniden gün yüzüne çıkardık. Japonya’ya götürdük ama Hollanda’yla görüştük, umarım yine Hollanda’da üretim yaparız. Bünyan halısını tüm dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. “Valimiz ve belediyemiz sayesinde bu halıyı tekrar gündeme getirdik. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

haber-kepez.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu