Marmara Kıraathanesi’nde ‘Söz Meclisten İçeri’
Marmara Kıraathanesi’nde Ramazan ayı itibariyle düzenlenmeye başlanan ‘Söz Meclisten İçeri’ konuşmalarının beşincisinin düzenlendiği cuma akşamında Marmara Kıraathanesi Koordinatörü Mücahit Kıbrıs’ın moderatörlüğünde Mahmut Bıyıklı ve İsmail Halis’in söyleşisiyle devam ediyor.
Kısa süre önce kapılarını açan Üsküdar’ın Bulgurlu Mahallesi’ndeki Marmara Kıraathanesi, İstanbul’daki entelektüellerin, yazarların, edebiyatçıların ve öğrencilerin yeni buluşma noktası olmasının yanı sıra bir okul niteliği de taşıyor. Alanında uzman hocalarla öğrencilerin sınıf ortamı dışında bir araya geldiği ve katılımcıların alanında uzman isim konuşmacılarla doğrudan iletişime geçtiği Marmara Kıraathanesi’ndeki Söz Meclisten İçeri söyleşileri her yaştan öğrenme heveslilerin geldiği bir yer oldu. Tıpkı 19. yüzyılda fikir ve ilim hayatına önemli katkı sunan konaklardaki ilmi sohbetler ve 20. yüzyılda daha küçük ölçeklerde kıraathanelerde devam eden ilmi sohbetler bugün de Marmara Kıraathanesi ile varlığını sürdürmeye devam ediyor.
MARMARATÖRLER YENİDEN TOPLANIYOR
Marmara Kıraathanesi’nin Kültür tarihimizde önemli bir yeri olduğunu ifade eden Türkiye Yazaralar Birliği İstanbul Şube Başkanı ve Haber7 Yazarı Mahmut Bıyıklı sözlerine şöyle devam etti: “1950’li ve 1960’lı yıllarda Marmara Kıraathanesine devam edenler için senatör kavramından yola çıkarak ‘marmaratör’ ifadesi kullanılmıştır. Şu an yaşan birkaç marmaratör kaldı. Bunlardan birisi de Reşat Şen’di. Yakın zamanda ise birçok marmarötürü kaybettik, Sezai Karakoç, Necip Fazıl, Nurettin Topçu bu isimlerden sadece birkaç tanesi. Türkiye’nin son yüzyılındaki önemli şahsiyetlerin hayatında üniversite hayatları belki yarım sayfa yer tutarken Marmara Kıraathanesi sayfalarca yer alıyor. Bu yüzden onlar der ki bizim için ikinci bir üniversite, ikinci bir ev, ikinci bir yazıhaneydi bizim için derler. Geçmişteki Marmara Kıraathanesi’nde Türkiye ve dünyadaki gelişmeler konuşuluyordu burada da inşallah bu gelenek devam edecek. Marmara Kıraathanesi’ni daha iyi anlamak isteyenler ise Mehmed Niyazi’nin Deliler ve Dahiler kitabına mutlaka bakmalıdır.” dedi.
“Cahit Zarifoğlu’nun maceraperestliği ve seyyahlığı gelecek nesiller için çok önemli”
Yayın Koordinatörü İsmail Halis ise konuşmasına şu şekilde devam etti: “Cahit Zarifoğlu üzerine söylenecek çok şey var belki ama ben Zarifoğlu’nun maceraperestliğini, seyyahlığını serazat ruhunu çok önemsiyorum. Mücahit Kıbrıs’ın İstanbul Ticaret Odası Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki kurmuş olduğu çok dilliliği ve özellikle Japonca’nın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dünyaya, Türkiye’ye ve Müslümanlara lazım olan birinci derecedeki elzem mesele bu cihanşümul bakış açısı olduğu kanaatindeyim. Bunu bize çok vahşi bir biçimde 7 Ekim sonrasındaki dünya gösterdi.” şeklinde konuştu.
Bir kültür ortamı olarak gayri resmi bir üniversite ortamı olan Marmara Kıraathanesi, sabah 7.00’den akşam 24.00’e kadar her yaştan ilgilisine açık. Ramazan boyunca devam edecek olan Söz Meclisten İçeri konuşmalarının programına sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.